Arşiv Formatları

Dosya arşivi formatları bir programcının araç setinin önemli bir parçasıdır. Dosyaları sıkıştırmak, şifrelemek ve birleştirmek için kullanılırlar; bu da onları depolama, iletim ve yedekleme için uygun hale getirir. En iyi arşiv formatını seçmek ihtiyaçlarınıza bağlıdır. ZIP genel amaçlı iyi bir formattır, maksimum sıkıştırma için RAR ve 7Z daha iyidir, TAR dosyaları birleştirmek için daha iyidir ve GZ, metin dosyalarını sıkıştırmak için daha iyidir.

Arşiv formatı seçimine ilişkin öneriler

Arşiv formatının seçilmesi özel ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize bağlıdır. ZIP, RAR, 7Z, TAR ve GZ gibi popüler formatlar, farklı hız, sıkıştırma ve farklı işletim sistemleriyle uyumluluk gereksinimlerine göre belirlenir.
Örneğin, amaç kolayca sıkıştırılabilen basit verileri depolamaksa, basitliği ve geniş desteği nedeniyle ZIP formatı mükemmel bir seçim olabilir. Öte yandan, büyük miktarda veri veya web geliştirmede kullanım için, yüksek sıkıştırma oranı sunduğu ve çok çeşitli dosya formatlarını desteklediği için 7Z en uygun seçim olabilir.

FormatDescriptionRemarks
ZIPZIP Dosya FormatıZIP formatı Deflate, Bzip2, LZMA, XZ ve PPMd gibi çeşitli sıkıştırma algoritmalarını destekler. Ayrıca Zstandard ve WavPack algoritmalarıyla sıkıştırılmış verileri de çıkarabilir.
RARTescilli Arşiv FormatıRAR formatı, verimli sıkıştırma ve çıkarma işlemleri sağlayan bir dizi sıkıştırma algoritması kullanır. Ayrıca veri güvenliğini artırmak için çeşitli şifreleme yöntemlerini destekler.
7Zip7z arşiv formatıDeflate, LZMA, BZip2 ve diğer algoritmaları kullanarak dosyaları yüksek sıkıştırma oranına sahip sıkıştırır. AES-256 şifrelemeyi, çok ciltli arşivleri ve komut satırını destekler.
TARTeyp Arşivi Dosya FormatıBant Arşivi'nin kısaltması olan TAR, birden fazla dosyayı arşivlemek ve tek bir arşiv dosyasında birleştirmek için kullanılan bir dosya formatıdır. Sıkıştırmayı tek başına gerçekleştirmez; sıkıştırılmış TAR arşivleri oluşturmak için genellikle gzip gibi sıkıştırma yardımcı programlarıyla birlikte kullanılır.
GZIPGNU Posta KoduGZIP, arşivleri sıkıştırmak için DEFLATE algoritmasını kullanır ve sıkıştırma algoritmasını tek tek dosyalar yerine tek bir dosyaya uygulayarak kendisini ZIP arşiv formatından ayırır.
BZ2Blok sıralamaBZIP2, Burrows-Wheeler dönüşümünü ve Huffman kodlamasını kullanarak büyük dosyaları verimli bir şekilde sıkıştırarak onu çeşitli veri türleri için çok yönlü bir seçim haline getirir.
CPIOGiriş/Çıkışı KopyalaCPIO'nun yapısı basit ve iyi belgelenmiştir; bu da onu çeşitli Unix benzeri sistemlerde kolayca anlaşılmasını ve kullanılmasını sağlar.
LZMAKayıpsız sıkıştırma7z gibi arşiv formatları için mükemmel sıkıştırma, dosyaları veri kaybı olmadan küçültür.
WUXWii U Disk Sıkıştırılmış GörüntüWii U oyun dosyalarını sıkıştırmak, veri bütünlüğünü kaybetmeden depolama ve dağıtım için boyutlarını azaltmak için kullanılan bir dosya formatı. Öncelikle öykünme toplulukları tarafından kullanılır.
WIMWindows Görüntüleme FormatıMicrosoft tarafından geliştirilen ve tüm disk birimlerini yakalamak, sıkıştırmak ve dağıtmak için kullanılan dosya tabanlı bir disk görüntüsü formatıdır. Windows işletim sistemi dağıtımında ve sistem yedeklemelerinde yaygın olarak kullanılır.
CABDolap arşivi dosya formatıBirden fazla dosyayı tek bir arşivde sıkıştırmak ve depolamak için kullanılan ve genellikle Windows ortamlarındaki yazılım yüklemeleri, sistem güncellemeleri ve sürücü paketleri için kullanılan bir Microsoft arşiv formatı.
PKGDüz Paket FormatıUygulamaları, komut dosyalarını ve diğer yazılım bileşenlerini dağıtmak ve sorunsuz kurulum ve güncellemeler sağlamak için macOS'ta yaygın olarak kullanılan bir yazılım paketi yükleyici dosyası.
XZYüksek Sıkıştırmalı Dosya FormatıYüksek sıkıştırma oranıyla bilinen ve Linux ortamlarında yazılımları paketlemek ve verileri arşivlemek için yaygın olarak kullanılan bir format.
ISODisk Görüntü FormatıGenellikle yazılım, işletim sistemleri ve önyüklenebilir ortam dağıtımı için kullanılan, optik diskin tam bir kopyasını depolamak için kullanılan bir disk görüntüsü formatı.
ZUNIX Z Sıkıştırma FormatıUNIX sistemlerinde yaygın olarak kullanılan eski bir sıkıştırma formatıdır. .Z uzantısı, Lempel-Ziv algoritmasının bir çeşidini kullanan sıkıştırma yardımcı programı kullanılarak sıkıştırılmış dosyalarla ilişkilidir. Büyük ölçüde GZIP ve BZIP2 gibi daha gelişmiş formatların yerini almasına rağmen, Z formatı eski sistemlerle uyumluluk ve arşivleme amacıyla kullanımda olmaya devam ediyor.
LZLempel-Ziv Sıkıştırma FormatıDiğer çeşitli algoritmaların temelini oluşturan temel bir sıkıştırma formatıdır. Özellikle tekrarlanan veri modellerinin yaygın olduğu senaryolarda hızlı, verimli sıkıştırma için yaygın olarak kullanılır. UNIX ve Linux ortamlarında yaygın olan LZ sıkıştırması, depolama alanını en aza indirmek ve veri aktarımını hızlandırmak için genellikle arşivlemeden önce uygulanır.
PAGESApple Pages Belge FormatıApple'ın Pages kelime işlemci yazılımı tarafından kullanılan özel belge formatı. PAGES dosyaları metin, medya ve düzen bilgilerini tek bir pakette birleştirerek yerleşik multimedya ile zengin belge oluşturulmasına olanak tanır. Format tüm Apple cihazlarıyla uyumludur ve PDF, Word ve EPUB gibi diğer formatlara aktarılabilir.
XARGenişletilebilir Arşiv FormatıÖncelikle macOS'ta yazılım paketlerini dağıtmak için kullanılan çok yönlü bir arşiv formatı. XAR dosyaları oldukça genişletilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır; çok çeşitli sıkıştırma algoritmalarını destekler ve arşivdeki her dosya için bir meta veri kataloğu içerir. ZIP veya TAR kadar yaygın olarak benimsenmese de XAR, uygulamaları, güncellemeleri ve sistem bileşenlerini paketlemek için kullanıldığı macOS ve belirli Linux dağıtımları gibi belirli ortamlarda önemli bir format olmaya devam ediyor.
SHARKabuk Arşiv FormatıÖncelikle UNIX ve Linux ortamlarında kullanılan eski bir arşiv formatı olan SHAR (Kabuk Arşivi), dosyaları ve dizinleri, yürütüldüğünde orijinal dosyaları yeniden oluşturabilen bir kabuk komut dosyasına sarar. UNIX sistemlerinde basit ve geniş çapta desteklenen SHAR arşivleri, sıkıştırma ve meta veri desteği gibi gelişmiş özelliklerden yoksundur; bu da onları TAR ve ZIP gibi modern arşiv formatlarına kıyasla daha az verimli ve güvenli hale getirir.

Arşiv Formatlarını Kullanmaya İlişkin İpuçları

İlk olarak, sıkıştırmanız gereken veri türünü ve görevin özelliklerini dikkatlice değerlendirin. Daha sonra kullandığınız program ve ortamlarda gerekli arşiv formatlarının desteğini kontrol etmeniz önerilir. İşletim sistemleriyle uyumluluğu ve gerekirse arşivden veri kurtarma yeteneğini unutmayın. Agresif sıkıştırmayı aşırı kullanmayın; bu, veri kaybına yol açabilir ve hatta arşivi çalışmaz hale getirebilir. Verilerin bütünlüğünü korumak ve güvenliği sağlamak için düzenli olarak arşivlenmesi de önemlidir.


Aspose.Zip offers individual archive processing APIs for popular development environments, listed below:

Aspose.Zip for .NETAspose.Zip via JavaAspose.Zip via Python.NET

ZIP Arşivinin Yapısı

Sonuç olarak, bir arşiv formatı seçerken belirli ihtiyaçları ve görevleri dikkate almak önemlidir. Maksimum sıkıştırma öncelikliyse RAR veya 7Z formatlarının kullanılması önerilir. Farklı platformlar arasında uyumluluk gerekiyorsa ZIP en uygun seçimdir. Dosya ve klasör yapısını koruyarak yedekleme oluşturmak için TAR önerilir. Son olarak, dosyaları Linux ortamında sıkıştırmak için GZ formatı en pratik olanıdır. Kullanıcılar ihtiyaçlarına göre uygun formatı seçerek verilerinin verimli ve rahat yönetilmesini sağlayabilirler.

İnsanlar soruyor

1. Hangi şifreleme yöntemini seçmeliyim?

ZIP formatı geleneksel (ZipCrypto) ve modern AES şifreleme tekniklerini destekler. Birincisi ikincisinden çok daha zayıftır ve kolaylıkla kırılabilir; ZipCrypto, eski sürümler için Aspose.ZIP tarafından desteklenmektedir. Arşiv oluştururken lütfen yalnızca AES256 şifrelemesini kullanın.

2. Sıkıştırma için çok çekirdekli işlemcilerden yararlanmanın bir yolu var mı?

Aspose.ZIP, farklı CPU çekirdeklerine göre ZIP arşivi girişleri oluşturmanıza olanak tanır. Bu, toplam sıkıştırma süresini önemli ölçüde azaltabilir. Açıklama ve kullanım örneğiyle birlikte bir makaleye bakın.

3. Virüs zip’e bulaşabilir mi?

Evet, dosyalara virüs bulaşmışsa, virüsler Zip arşivindeki dosyalara da bulaşabilir. Zip formatının kendisi doğası gereği zararlı olmasa da, tıpkı diğer dosya formatları gibi, virüslü dosyaları saklayabilir ve taşıyabilir.