Planeta noastră nu este nici plată, nici perfect rotundă sau sferică. Planeta Pământ nu are o formă geometrică regulată și se numește geoid
1. Forma Pământului aproximează un elipsoid ca urmare a rotației în jurul axei sale minore.
1A geoid este o reprezentare matematică a Pământului calculată folosind doar gravitația și rotația Pământului și fără alte influențe, cum ar fi vântul sau mareele.
Suprafața Pământului S poate diferi semnificativ de geoid în multe locuri. Deci, sunt necesare câteva trucuri pentru a face calculul mai precis. Utilizați un elipsoid de referință care se potrivește cu geoidul doar pe o parte a suprafeței.
Astăzi, cel mai popular elipsoid pământ și sistemul său asociat de coordonate pământ este WGS84.
Măsurătorile obiectelor plasate pe pământ vor fi întotdeauna supuse unui anumit grad de inexactitate. Au existat și vor continua să existe o mulțime de discuții despre cum să calculați suprafețele și obiectele de pe hărți și ce SR-uri să utilizați pentru a obține o măsurare mai precisă a terenului.
În prezent, cel mai precis și cel mai puțin distorsionat mod de a calcula aria este utilizarea unei proiecții de hartă. Rețineți că proiecțiile hărții nu sunt încă reprezentări perfect exacte ale Pământului.
Fiecare proiecție are distorsiunile sale de potrivire unghiulară, distanță și zonă. Va fi întotdeauna un compromis între combinarea mai multor proprietăți sau o denaturare a tuturor proprietăților unei zone, distanțe și potriviri unghiulare într-o limită acceptabilă. În plus, toate măsurătorile reale sunt aproximative. Nu există nici un lucru, cum ar fi zona de suprafață a unei regiuni din suprafața Pământului.
Cartografii au dezvoltat proiecții de hărți care proiectează pământul pe o suprafață plană cu o precizie acceptabilă. Cel mai popular sistem de proiecție și coordonate din GIS este UTM (Universal Transverse Mercator). UTM este utilizat pentru a crea hărți topografice și pentru a construi baze de date cu resurse naturale, deoarece oferă măsurători precise în sistemul metric utilizat de majoritatea țărilor și în întreaga comunitate științifică. Informațiile cartografice sunt mai mult decât coordonatele parametrilor metrici, utilizează și atributul
2 informații ca indicatori ai caracteristicilor tematice și temporale.
2O atribut este date de bază care descriu proprietățile elementelor modelului dvs. Atributele sunt simboluri (nume), numere (caracteristici statistice) și caracteristici grafice (culoare, structura contururilor etc.).
Puteți utiliza biblioteca noastră pentru a calcula suprafața terenului, zona insulei, zona de stat sau orice zonă de pe hartă. Utilizați proiecția cu suprafață egală
3 pentru a calcula zona pentru a menține proporționalitatea zonelor de obiecte.
3Proiecția cu suprafață egală păstrează proporționalitatea zonelor obiectelor. Deci, dacă aria unui obiect de pe Pământ este de două ori aria altui obiect, imaginea primei zone va fi, de asemenea, de două ori dimensiunea acestei a doua imagini pe proiecție. Cu toate acestea, proiecțiile cu suprafață egală nu păstrează similitudinea formei. O insulă rotundă apare în proiecție ca o elipsă de suprafață egală.
Deci, cum să calculați suprafața Rusiei, Groenlandei sau a unuia dintre statele SUA?
Mai întâi trebuie să căutați și să descărcați o hartă a obiectului pe care doriți să îl măsurați. Puteți descărca diverse hărți din surse gratuite. Datele hărții sunt disponibile în cea mai mare parte în proiecțiile WGS84, Web Mercator sau UTM, care au deja multe distorsiuni și nu sunt suficient de precise pentru o măsurare a terenului.
Pentru a calcula corect aria unui obiect, harta trebuie convertită dintr-o proiecție stocată într-o proiecție cu suprafață egală. De exemplu, pentru a găsi zona unei țări, puteți încerca să utilizați proiecția Lambert Azimuthal Equal Area.
Rusia este cea mai mare țară din lume după zonă, deci de ce avem nevoie pentru a ne asigura de acest lucru?
Dintre toate opțiunile disponibile, EPSG: 3576 este cea mai bună alegere în codurile EPSG ale hărții rusești. Avantajul acestei proiecții este că Teritoriul Krasnoyarsk și Nordul Rusiei sunt mai puțin distorsionate. Dezavantajul este că puteți vizualiza întreaga hartă a lumii, dar numai Rusia și regiunile învecinate. Mai jos este codul de probă pentru conversie. Acest cod arată conversia la proiecția selectată și calculul zonei obiectului.
Ce sistem de proiecție a hărții și de coordonate să utilizați depinde de întinderea zonei cu care lucrați, de analiza pe care o efectuați și, adesea, de disponibilitatea datelor.
Țările au de fapt trei măsuri diferite de suprafață: suprafața terestră (suprafața întregului teren), Suprafața totală (suprafața terestră a țării, lacurile, rezervoarele, râurile interioare și, uneori, coastele și apele teritoriale) și suprafața apei (apele interioare).
Deci, există trei dimensiuni:
- Suprafața totală: suma zonelor terestre și acvatice din limitele internaționale și de coastă.
- Suprafața terestră: suma tuturor suprafețelor terestre din limitele internaționale și a coastelor, cu excepția zonei de apă.
- Zona de apă: suma tuturor zonelor de apă interioară (lacuri, rezervoare și râuri) din limitele și coastele internaționale. Poate include apele interioare de coastă. Dacă nu se specifică altfel, apele teritoriale nu sunt incluse.
Revendicările naționale asupra unor părți din Antarctica nu sunt incluse.
Țară | Suprafața terenului (km2) | Zona de apă (km2) | Suprafața totală (km2) |
---|
Canada | 9,093,507 | 891,163 | 9,984,670 |
Ucraina | 579,330 | 24,220 | 603,550 |
Germania | 348,672 | 8,350 | 357,022 |
Proiecția Lambert equal area este potrivită pentru cartografierea suprafețelor de teren care au o formă simetric proporțională, pentru țări sau insule întregi, cum ar fi Ucraina, Groenlanda sau Australia, și obiecte mai mici, cum ar fi câmpurile, curtea casei dvs. sau o alocare de teren de mai mulți acri. Asigurați-vă că utilizați codul EPSG cel mai potrivit pentru regiunea dvs.
SRS (sistem de referință spațială) sau CRS (sistem de coordonate) este un sistem local, regional sau global bazat pe coordonate utilizat pentru a determina locația caracteristicilor geografice. Un SRS definește o anumită proiecție a hărții, precum și transformări între diferite sisteme de referință spațială. SRS poate fi menționat printr-un SRID întreg, inclusiv codurile EPSG definite de Asociația Internațională a producătorilor de petrol și gaze.
Dacă aveți întrebări, puteți posta o întrebare pe site-ul nostru
forum.